Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза в сряда, че

...
Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза в сряда, че
Коментари Харесай

Южна Корея отговаря на провокациите от КНДР, въпреки ядрените ѝ оръжия

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол сподели в сряда, че всяка провокация от страна на Северна Корея трябва да бъде посрещната с съдбоносен отговор, макар че страната има нуклеарни оръжия. Това заяви " Ройтерс ", като цитира изказване на кабинетът му след нахлуването на севернокорейски дронове.

" Трябва да наказваме и да отмъщаваме на всяка провокация от страна на Северна Корея. Това е най-мощното средство за въздържане на провокациите ", сподели Юн на среща със своите помощници, съгласно неговия прессекретар Ким Юн Хе.

Припомняме, че пет севернокорейски дрона минаха в Южна Корея в понеделник, което накара южнокорейската войска да изстреля изтребители и атакуващи хеликоптери, с цел да се опита да ги смъкна, в първото сходно навлизане от 2017 година

Нахлуването в понеделник предизвика критики в Южна Корея за противовъздушната ѝ защита. Юн укори военните за неуспеха им да смъкват дроновете, които летяха в продължение на часове.

Южна Корея отговори в понеделник, като изпрати дронове над Северна Корея за три часа.

Министърът на защитата Лий Йонг-суп сподели пред Народното събрание в сряда, че Юн му е наредил да изпрати дронове в Северна Корея в отговор на всяко нахлуване, " даже в случай че това значи риск от ескалация ".

Армията на Южна Корея се извини за реакцията си и сподели, че не е съумяла да смъкна дроновете, тъй като са прекомерно дребни.

По-рано в сряда министерството на защитата на Южна Корея разгласи проекти да похарчи 560 милиарда вона (441,26 милиона долара) през идващите пет години, с цел да усъвършенства отбраната си против дронове, включително създаването на въздушно лазерно оръжие и заглушител на сигнала.

Южна Корея също ще разшири своите възможности за безпилотни самолети до три ескадрили.

Сеул също има за цел да закупи повече стелт самолети и подводници с балистични ракети и да форсира създаването на системи за прихващане на ракети, сподели министерството.

" Ние ще засилим нашата дарба за боен отговор, с цел да можем да унищожим основни уреди на всички места в Северна Корея при положение на нейна нуклеарна офанзива или потребление на оръжия за всеобщо заличаване ", се споделя в изказване на министерството.

Министерството цели да похарчи 331,4 трилиона вона (261 милиарда долара) за защита през идващите пет години, със приблизително годишно нарастване от 6,8 %. Бюджетът за тази година възлиза на 54,6 трилиона вона.

Разходите за отбрана подлежат на утвърждение от Народното събрание.

Операциите на КНДР с дронове са източник на възходящи опасения за сигурността тук, защото могат да бъдат употребявани за шпионски интервенции, както и за евентуални задачи за нахлуване против Юга.

Последният път, когато севернокорейски дронове пресякоха границата, беше през 2017 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР